Paribu Ventures ve Aposto’dan Entrepreneur’s Thursday

18 Nisan 2024’te Aposto’nun Paribu Ventures ile beraber başlattığı Entrepreneur’s Thursday serisinin ilk etkinliği gerçekleştirildi.

Türkiye’de girişimcilik ekosisteminin ihtiyacı olduğuna inandığımız bir dikeyde, Aposto ile beraber, Paribu Ventures olarak yeni bir etkinlik serisine başladık: ‘Entrepreneur’s Thursday

Bu ihtiyaç neydi derseniz; yalnızca girişim kurucularını hedefleyen, onların ortak sorunlarını ele alan ve en önemlisi ‘kurucudan kurucuya iletişim’ köprüsünü öğrenmenin en tepesine koyan, içerisinde hem sunum hem panel hem de sohbet aralarının olduğu bir etkinlik serisi olarak özetleyebilirim. İlkini 18 Nisan’da gerçekleştirdiğimiz Entrepreneur’s Thursday, bir etkinlik serisi olarak 2 ayda bir kez olarak gerçekleşecek ve etkinliklerin her birinde farklı bir tema ele alınacak.

İlk etkinlik sonrası biz de birer girişimci gibi katılımcılarla tek tek konuştuk, onların geri bildirimlerini aldık. Konuştuğumuz kişilerden duyduğumuz bazı benzer noktaları sizinle paylaşmak istiyorum.

Öncelikle, girişim kurucularının önemli bir kısmı katıldığı etkinliklerde tecrübe ve içgörü aktarımını yetersiz bulduğunu belirtti. Bu kişiler kısa ve derin paylaşımların odakta olduğu daha fazla etkinliğe ihtiyaç duyuyor. Kurucudan kurucuya iletişimin öneminin farkındalar ve ‘birbirinden öğrenmeye’ olanak sağlayacak bir ortam istiyorlar.

Bu ortamın önemini vurgulamak için dünyanın en önemli hızlandırma programlarından biri olan Y Combinator’ı (bünyesinden çıkan şirketlerden bazılarına Airbnb, Dropbox, Stripe, DoorDash ve OpenSea örnek gösterilebilir) örnek vermek istiyorum. Y Combinator, programın merkezine kurucuların birbirinden öğrenmesini koyuyor. Fransa ve Avrupa’nın en önemli girişimcilik programlarından biri olan Station F ise, içindeki girişim kurucularını samimi bir atmosferde bir araya getirdiği ve adına ‘Founders Forum’ dediği etkinliklerle öne çıkıyor.

Yani aslında yalnızca Türkiye değil, tüm dünyada girişimciler birbirleriyle yoğun iletişim içinde olacakları bir ortam arayışında. Çünkü zorlu yolculuklarında onları en iyi anlayacak kişiler yine kendi meslektaşları olacak; yaşadıkları ‘kendine has’ problemler için en iyi öneriler benzer şeyleri yaşayan meslektaşlarından gelecek. Başarıya giden yolda en önemli şeyin bireysel dayanıklılık gösterebilmek olduğunu da söyleyebiliriz. Bu noktada da girişimcilere diğer girişimciler yüksek empati duyarak destek oluyor. Sadece bireysel yolculukları paylaşmak dahi bu kişilerin motivasyonu yükseltiyor.

Entrepreneur’s Thursday etkinlik serisinde de amacımız orta-uzun vadede girişimcilerin hayatlarındaki bu boşluğu doldurmak. Yazması veya problemi keşfetmesi kolay olabilir; asıl zor olan bu ortamı oluşturmak için çevre, bilgi birikimi, kürasyon ve moderasyon yeteneklerini bir araya getirmek. Bu hususta da Aposto ile Paribu Ventures olarak ilk etkinlik itibarıyla başarılı olduğumuzu söyleyebiliriz. Ancak tıpkı bir girişimin yolculuğu gibi her bir adımda daha da ileriye gitmek istiyoruz. Entrepreneur’s Thursday fikrini ilk kurgulamaya başladığımızdaki varsayımlarımız önemli ölçüde doğrulandı. Şimdi, her bir seride daha da büyüyen, kurucu ortakların hayatlarında etkisinin büyük olacağına inandığımız bir boşluğu en iyi şekilde doldurmaya çalışacağız.

Entrepreneur’s Thursday’in ilk etkinliği için belirlediğimiz tema, ‘ekonomi ve finans’ oldu. Ele aldığımız bu temada öncelikle girişim kurucularına birebir ilgilendiren iki alt başlıkta derinlemesine sunumlar dinlendi. Haluk Bürümcekçi küresel ekonomiye ve Türkiye’nin ilk çeyrek verilerine dair içgörü ve analizlerini aktardı, sonrasında Gökçen Müftüoğlu Çapa bir girişimin Seri-A yatırımına koşarken “due diligence” sürecini optimum zaman ve eforla idare etmesini ve finansal yönetimine dair çeşitli ipuçlarını masaya yatırdı. Günün son oturumunda ise Mehmet Ertan Uygun ile Getmobil’in son yatırım turu ve uluslararası yatırımcıların ekosistemimize bakışı gibi konularda, Aposto kurucu CFO’su Umutcan Savcı, ”founder-to-founder” adını verdiğimiz bir sohbet gerçekleştirdi.

Entrepreneur’s Thursday etkinliğimizin daha detaylı bir yansıması için Aposto’nun 29 Nisan tarihli Pareto sayısına gidebilirsiniz.

Bu içerik en son 23 Mayıs 2024 tarihinde güncellenmiştir.

Paribu

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN