Yeni başlayanlar için kripto rehberi

Kripto para alım satım işlemlerinin güvenle yapılabilmesi için temel bilgilere ihtiyaç vardır. Tanımlamalar, blokzincir teknolojisi, kripto para türleri bilgisi, kullanıcılar için yol gösterici niteliktedir.

Kripto para nedir?

İşin alfabesinden başlamak gerekirse, önce kripto para tanımlamasını bilmekte fayda var. Kripto para, kriptografi adı verilen şifreleme yöntemiyle tasarlanmış ve değişim aracı olarak kullanılma amacı taşıyan dijital bir varlıktır.

İlk çıkan kripto para Bitcoin’dir. 2008 yılında Satoshi Nakamoto isimli kişi ya da kişiler tarafından white paper’ı yayınlanan Bitcoin’in ilk madencilik ve transfer işlemleri 2009 yılının Ocak ayında gerçekleşmiştir.

Günümüzde Bitcoin, en değerli kripto para birimi olarak nitelendirilmektedir.

Blokzincir nedir?

Kripto paraların dünyasını ve işleyişini daha iyi anlayabilmek için blokzincir teknolojisinin ne olduğunu öğrenmek gerekiyor.

Blokzincir; kriptografi altyapısı taşıyan, merkeziyetsiz, şeffaf bir veri tabanı sistemidir. Zincir içerisindeki her blok, ilgili verileri dağıtık defter teknolojisiyle saklar. Bir blokta işlem yapıldığında, diğer tüm bloklara da bu işlemler yansır. Bu yüzden güvenli ve şeffaftır.

Blokzincir teknolojisi, temelinde veri saklama amacını güttüğü için pek çok sektöre uyarlanabilir. Finans sektörüyle kolay eşleşebilmesinden dolayı ilk olarak burada uygulandı. İlerleyen zamanlarda sağlık, perakende, seyahat gibi farklı sektörlerde de kullanılması bekleniyor.

Altcoin nedir?

Bitcoin’in çıkışından itibaren değer görmesiyle birlikte alternatif amaçlara hizmet eden coinler çıktı ve bunlara altcoin adı verildi.

Ethereum nedir?

Ethereum, De-Fi protokolüyle oluşturulmuş ve Bitcoin blokzincirinden farklı olarak akıllı sözleşme özelliğiyle çalışan bir altcoin’dir. Vitalik Buterin tarafından yaratılmıştır.

Kaç adet kripto para vardır?

12.000’in üzerinde kripto para türü vardır ancak her biri, kripto para platformlarında listelenmemektedir. Altyapısı ve arz talep dengesi yüksek olan kripto paraların sayısı 5500’ün üzerindedir.

Kripto para alım satım stratejileri nelerdir?

Kripto para alım satımları için aktif ve pasif olmak üzere iki strateji vardır. Aktif olan stratejilerden en yaygın olanı, günlük alım satım işlemleridir. Bu stratejide; piyasadaki hareketler yakından takip edilir, teknik analiz yöntemi kullanılır ve gün içerisinde oluşan hareketliliklere göre işlem yapılır.

Bir diğer aktif yatırım yöntemi, dalgalı alım satımdır. Bu yöntemde günlük stratejiden farklı olarak, en az bir gün süreyle hareket etmeden, grafikler takip edilip incelenerek işlem yapılır. Bu yöntem, günlük alım satıma göre daha az risk barındırsa da tıpkı onun gibi deneyim ve temel düzeyde finans okur yazarlığı gerektirir.

Üçüncü strateji, trend alım satımıdır. Bu yöntemde daha çok bilinen kripto paralar üzerinden işlem yapılır ve daha uzun bir sürece yayılır. Yeni başlayan yatırımcıların deneyim kazanmaları açısından tercih edebilecekleri bir stratejidir.

Son aktif strateji, anlık alım satımdır. Anlık alım satımda işlemler saniyeler içinde yapılır ve piyasadaki verimsizlikten fayda sağlanır. Karmaşık ve tecrübe gerektiren bir yöntemdir, genellikle balina olarak adlandırılan yatırımcılar tarafından uygulanması tercih edilir.

Pasif alım satım stratejisi; riski az olan, birikim amacıyla uygulanan, uzun vadeli yatırım yöntemidir. İki şekilde yapılır; endeks yatırımı ile al ve tut yöntemi.

Al ve tut yönteminde temel analizler doğrultusunda seçilen bir kripto para alınır ve cüzdanda tutulur. Bir hedef belirlenerek beklenen fiyata geldiğinde satışa çıkarılabilir.

ETF hareketleri ve endeks satın alma yöntemleri, endeks yatırım çerçevesine girer. Daha az tercih edilen bir stratejidir.

Kripto paralar nasıl alınır?

Paribu’da onlarca kripto para birimi işlem görmektedir. Tüm alım satım işlemlerinizi bağlantıya tıklayarak anında gerçekleştirebilirsiniz.

Paribu’ya nasıl üye olunur?

Adım 1: App Store ya da Google Play’den Paribu’yu indirin.

Adım 2: “Hesap Oluştur”a tıklayın.

Adım 3: Adınızı, soyadınızı, cep telefonu numaranızı, parolanızı girin ve sözleşmeleri onaylayın.

Adım 4: Cep telefonu numaranızı doğrulayın.

Adım 5: E-posta adresinizi belirleyin.

Adım 6: E-posta adresinizi doğrulayın.

Bu adımları tamamladığınızda hesabınız oluşturulacaktır. Dilerseniz, sonraki adımlarda Google Authenticator kurarak hesabınızı daha güvenli hâle getirebilir, kimliğinizi doğrulayarak işlem yapmaya başlayabilirsiniz.

Paribu’da TL yatırma işlemi nasıl yapılır?

Adım 1: “Cüzdan” seçeneğine tıklayın.

Adım 2: “TL Yatır” butonuna tıklayın.

Adım 3: Ekranda banka havale/EFT işleminde kullanacağınız bilgiler görüntülenecek.

Adım 4: Bu bilgileri kullanarak bankadan yatırma işleminizi yapın.

Adım 5: İşleminizi “Cüzdan” bölümünde Türk lirasını seçerek de yapabilirsiniz.

Adım 6: Yatırma işlemi için alternatif kanalları da kullanabilirsiniz.

Paribu’da kripto para nasıl alınır?

Adım 1: “Kolay Al/Sat” seçeneğine tıklayın.

Adım 2: Almak istediğiniz kripto para için “Al” butonuna tıklayın.

Adım 3: Alış işlemi için belirlediğiniz Türk lirası miktarını yazın.

Adım 4: “Al” butonuna tıklayın.

Paribu’da kripto para nasıl satılır?

Adım 1: “Kolay Al/Sat” seçeneğine tıklayın.

Adım 2: Satmak istediğiniz kripto para için “Sat” butonuna tıklayın.

Adım 3: Satmak istediğiniz kripto para miktarını yazın.

Adım 4: “Sat” butonuna tıklayın.

Bu içerik en son 17 Mayıs 2023 tarihinde güncellenmiştir.

Paribu

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN