Taraftar token’ı (fan token) nedir, ne işe yarar?

Paribu’da listelenen fan token’lar, Socios platformunun spor kulüpleri ve taraftarlar arasındaki etkileşimi artırma, taraftarlara kulüp kararlarında söz sahibi olma ve kulübün sağlayacağı avantajlardan yararlanma imkânı sunan kripto paralardır.

Halen Paribu’da işlem gören taraftar token’ları; Galatasaray Fan Token (GAL), Trabzonspor Fan Token (TRA), Juventus Fan Token (JUV), Paris Saint Germain Fan Token (PSG), Atletico De Madrid Fan Token (ATM), AS Roma Fan Token (ASR), AC Milan Fan Token (ACM), Barcelona Fan Token (BAR), Manchester City Fan Token (CITY), Inter Milan Fan Token (INTER), Arsenal Fan Token (AFC) ve Fenerbahçe Token’dır.

Socios platformu taraftar token’larını Ethereum blokzincirinde, bir “side chain” üzerinde çalıştırmakta ve Ethereum cüzdanları arasında transferi sadece tamsayı olarak gerçekleştirilebilmektedir.

Sahip olunan taraftar token’ları Socios uygulaması üzerindeki cüzdanlara çekilerek, kulüp kararlarıyla açılan anketlerde oy kullanılabilmekte ve taraftar token sahipleri bu yöntemle bazı kulüp kararlarında söz sahibi olabilmektedir.

Socios dünyanın her yerinden spor kulüpleriyle gerçekleştirdiği anlaşmalarla pek çok kulüp için “utility token” üretmiştir.

Utility token nedir?

Utility token’lar belirli bir ürün ya da hizmete erişmek için kullanılan token’lardır. Utility token’lar bir yatırım aracı değildir. Elinde bulunduranlar bu token’lara karşılık herhangi bir girişimin sermayesinde hak sahibi değildir, edilen kârdan pay alma hakları yoktur. Token’lar ürün ve hizmetlere erişim için kullanılır. Ürün ve hizmetlerin fiyatları arz talebe göre değiştiği için fiyatlarındaki değişkenlik bu hizmetin karşılığını temsil eder.

Taraftar token’ları bu anlamda “utility token”dır. Socios platformundaki token’lar, spor kulüplerinin sağladığı imkânlara erişmek için kullanılmaktadır.

Hangi kulüpler “taraftar token”ına sahiptir?

2020 sonu itibariyle Socios platformu tarafından kulüpler için üretilmiş 11 adet fan token mevcuttur. Token sahibi kulüpler 31.12.2020 itibariyle; Barcelona, Juventus, PSG, Atlético Madrid, Roma, Galatasaray, Trabzonspor, Independiente, OG, Apollon FC ve Team Heretics olarak sıralanmaktadır. Socios’la anlaşmaları tamamlanmış ve token’ları üretim sürecinde olan başka kulüpler de mevcuttur.

Taraftar token’larının sağladığı avantajlar nelerdir?

Kulübünün taraftar token’ına sahip bir kişi şu avantajlardan yararlanabiliyor:

  • Socios uygulaması üzerinden kulübün açtığı anketlerde oy kullanabilir.
    -Taraftar token’ı sahipleri bugüne kadar futbol takımının soyunma odası tasarımından takım otobüsüne ve hazırlık maçı ilk on birine kadar farklı kararlarda söz hakkı elde etti.
  • Maç günü deneyimlerinden faydalanabilir.
    -Juventus Walkabout Experience ve Roma Golden Experience’ta olduğu gibi, maç günü ısınma sırasında sahaya erişmek ve stadyum turuna katılmak gibi deneyimler elde edilebiliyor.
  • Maçları VIP konuk olarak izleyebilir, takımla buluşabilir, oyuncularla online görüşmeler yapabilir.
  • Socios’un ve kulübün organize ettiği yarışma ve ödüllerden yararlanabilir.
  • Maç bileti, forma ve hatıra değeri olan kulüp ürünleri kazanabilir.
  • Dünyanın dört bir yanındaki başka taraftarlarla etkileşime girebilir.

Fenerbahçe Token

Fenerbahçe ve Paribu iş birliğiyle üretilen Fenerbahçe Token, Fenerbahçe taraftarlarına çeşitli ayrıcalıklar sunacak bir taraftar token’ı. Fenerbahçe taraftarları token sahibi olarak hem kendi yarınına hem de kulübünün yarınına dijital dünyanın olanaklarıyla katkı sağlayabilecek.

Fenerbahçe Token’la ilgili detaylı bilgi için tıklayın.

Bu içerik en son 26 Ekim 2022 tarihinde güncellenmiştir.

Paribu

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN