Fan token (taraftar token’ı) nedir?

Fan token, bir taraftar veya hayran kitlesine sahip kişi ve kurumların, söz konusu destekçileri ile etkileşime geçmesini sağlayan token türüdür.

 Bütçelerinin ve taraftar sayılarının büyüklüğü sebebiyle futbol kulüplerinin fan token’ları daha yaygın şekilde bilinir. Ancak fan token’lar, futbol kulüpleri ile sınırlı değildir. Sahip olduğu hayran kitlesiyle etkileşime geçmek isteyen farklı branşlardaki spor kulüpleri veya sanatçılar da fan token çıkarabilir. 

Fan token’ların yapısı

Fan token’lar herhangi bir blokzincir üzerinde ihraç edilebilir. Paribu, 2021 yılında Fenerbahçe Spor Kulübü iş birliğiyle çıkardığı Fenerbahçe Token’ı, Ethereum ağında üretmiştir. Bununla birlikte pek çok fan token Socios.com platformu önderliğinde Chiliz ağı üzerinde üretildiğinden fan token’ların piyasada çoğunlukla bu iki isimle anıldığı söylenebilir.

Fan token’ların kullanım alanları ve avantajları

Fan token’lar, diğer token’lar ile benzer bir alt yapıya sahiptir ancak kullanım alanı sebebiyle oldukça farklı bir değere de sahiptir. Yatırım aracı olmasının yanı sıra, token sahiplerine belirli ayrıcalıklar tanıyan ve bağlılığı artıran bir tür sadakat oluşumu olarak da tanımlanabilir. 

Fan token sahipleri, ilgili kulüp ya da kişinin etkinliklerinde indirimli bilet, takım oyuncuları ya da sanatçılarla tanışmak gibi ayrıcalıklara sahip olabilir. Bir oylama başlatarak ya da var olan bir oylamaya dahil olarak taraftarı olduğu spor kulübünün sahaya çıkış şarkısı ya da yeni transfer edilen oyuncunun forma numarası hakkında söz sahibi olabilir. Aynı şekilde sevdiği sanatçının konserine davetiye kazanabilir ya da kulise giriş fırsatı elde edebilir. 

Fan token’lara tanımlanan ayrıcalıklara gelen talepler dönemsel olarak değişiklik gösterebilir. Serbest piyasadaki hareketlerinden getiri elde etmeyi amaçlayan yatırımcı kitlesi de bu talepler üzerinde etki sahibi olabilir. 

Söz konusu ayrıcalıklar sayesinde kişi ve kurumlar, kendilerini destekleyen kişilerle daha güçlü bir bağ kurar ve sürekli bir etkileşim içinde olur. Buna ek olarak, sermaye ihtiyaçlarını da karşılayarak elde edilen geliri hayranlarını daha mutlu etmek adına kullanarak popülerliğini artırabilir.

Fan token’ların fiyat hareketlerine neler etki eder?

Takımın popülaritesi, oynadığı maçlardan aldığı sonuçlar, katıldığı turnuvalar, kadroya yeni transfer edilen ya da kadrodan çıkarılan oyuncular, kulüpler özelinde çıkan haberler gibi gelişmeler fan token’ların fiyat hareketleri üzerinde etkili olabilir. Kulüplerin gündemindeki değişkenlere göre fan token’ın piyasa değerinde dalgalanmalar görülebilir. 

Aynı şekilde sanatçıların fan token’ların fiyat hareketlerinde de haklarında çıkan haberler, yer aldıkları ya da ürettikleri eserler, aldıkları ya da aday gösterildikleri ödüller, katıldıkları etkinlikler, eserlerinin başka disiplinlerde kullanılması gibi faktörler etkili olabilir.

Tüm bu parametrelere rağmen yatırımcıların, kripto para ekosisteminde yer alan diğer varlıklar gibi fan token’lar için de ani değişkenliklerin olabileceğini göz önünde bulundurması gerekir. Yatırımlar, bireylerin kendi sorumluluğundadır ve fan token’ı ihraç eden kurum ya da kişilerle ilintili değildir. 

Paribu’da işlem gören fan token’lar

AC Milan Fan Token (ACM), Alfa Romeo Fan Token (SAUBER), Argentine FA Fan Token (ARG), Arsenal Fan Token (AFC), AS Monaco Fan Token (ASM), AS Roma Fan Token (ASR), Aston Martin Fan Token (ASTON), Aston Villa Fan Token (AVL), Atletico de Madrid Fan Token (ATM), Barcelona Fan Token (BAR), Beşiktaş Token (BJK), Everton Fan Token (EFC), Fenerbahçe Token (FB), Galatasaray Fan Token (GAL), Göztepe Fan Token (GOZ), Inter Milan Fan Token (INTER), Italian National Football Team Fan Token (ITA), Juventus Fan Token (JUV), Manchester City Fan Token (CITY), Napoli Fan Token (NAP), Paris Saint-German Fan Token (PSG), Portugal NT Fan Token (POR), Sevilla FC Fan Token (SEVILLA), Trabzonspor Fan Token (TRA), Valencia Fan Token (VFC).

 

 

 



Paribu

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN