Ecem Dilan Köse: “Yapay zekanın özgünleştirilmesi yine insana bağlı”

Paribu sponsorluğunda BloombergHT Radyo’da yayınlanan Yarının Gündemi’nin yeni bölümünde Pelin Yantur’un konuğu Dijital Sanatçı Ecem Dilan Köse oldu. Köse, dijital sanat üretimi, NFT’ler ve bunların ekonomiye yansıması üzerine görüşlerini paylaştı.

“Teknolojinin şimdilik sınırları var”

Dijital sanat üretimi üzerine “Dijital sanatta teknolojinin sınırlarını zorlamak ve bu teknolojileri deneyimlemek, onları farklı şekillerde farklı şeyler için kullanmak diye bir durum var” diyen Dilan Ecem Köse, eserlerini üretirken teknolojiyi, içsel ya da düşünsel şeyleri anlatmak için kullandığını dile getirdi.

Bununla birlikte teknolojinin şimdilik sınırları olduğunu ve o sınırlara geldikçe gelişimin başladığını belirtirken sanatçıların bu noktada keşfe başlayıp araştırmacılara farkındalık yarattığı yönünde görüş bildirdi.

Sanatın ekonomiyle ilişkisi

Yayında dijital sanatın ekonomiyle olan ilişkisine de değinildi. Sanatın bir sektör olduğunu ve sanat eserlerinin ciddi bir yatırım değeri taşıdığını dile getiren Köse, koleksiyonerlerin bu döngüde önemli rol oynadıklarını belirtti. Sanat endüstrisinin kültür aktarımı üzerine çalıştığı için büyük bir değere sahip olduğuna dikkat çeken Köse, “Sanat, insan yaşamına katkı sağlıyor ve kıymeti var, ekonomi de bu kıymet üzerine büyüyecek” diyerek sözlerini tamamladı.

NFT’ler sanatçıları özgürleştirdi

Ecem Dilan Köse, NFT’lerin sanatçıları özgürleştiren, kendilerini temsil edip koruyabilecekleri bir sertifikalandırma olduğunu; aynı zamanda sanat eserlerinin korunması, el değiştirmesi, koleksiyoner ve sanatçının haklarının korunması gibi konularda da iyi bir önlem olduğunu dile getirdi.

“Eskiden sanat eseri el değiştirdiğinde sanatçının alması gereken payı takip etmek çok zordu” diyen Köse, NFT’nin bunu ortadan kaldırdığını ve sanatçıların dünyaya açılmasını kolaylaştırdığını belirtti. Blokzincirin dijital sanatla olan ilişkisini heyecanlı olarak tanımlarken bir yandan şeffaf bir sistem olmasının önemine dikkat çekti.

“Değişim çok hızlı, sürekli fomo yaşıyoruz”

Değişimin ve gelişimin çok hızlı olmasından dolayı sanatçıların fomo yaşadığını söyleyen Köse, bu konudaki düşüncelerini şöyle ifade etti: “Her şeye yetişemiyoruz artık. Bizde herkes her şeyi bilir normalde ama şu an her şey özelleşmeye başladı. Yapay zekâ kullanımıyla iş yükü de azaldı. Korkutucu geliyor bir yandan ama ben de kullanıyorum. Aslında yapay zekâ her şeyi biliyor ama bu data seti özgün değil. Yapay zekânın özgünleştirilmesi yine insana bağlı.”

Dijital sanatın doğuşu ve gelişimi üzerine konuşulan yayının tamamını aşağıdan izleyebilirsiniz.

 

Bu içerik en son 16 Ocak 2023 tarihinde güncellenmiştir.

Paribu

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN