“Yapay zekâ eksponansiyel büyüyen bir teknoloji”

Paribu sponsorluğunda BloombergHT Radyo’da yayınlanan Yarının Gündemi’nin yeni bölümünde Gözde Kuyumcu ve Çağlar Kuzlukluoğlu’nun konuğu Harvard Business Review Genel Yayın Yönetmeni Serdar Turan oldu.

Serdar Turan, yapay zekâ ve onunla birlikte doğan yeni iş kolları üzerine soruları yanıtladı. 

“Yapay zeka çalışmalarının hızı arttı”

Serdar Turan, ilk olarak yapay zekânın tanımı, potansiyeli ve üzerinde sürdürülen çalışmaları aktardı. Mütemadiyen değişiklik gösteren bir yoğunlukta yapılan yapay zekâ çalışmalarının içinde bulunduğumuz dönemde oldukça hız kazandığına değinen Turan, “Uzun yıllardır üretilmeyen verinin, birkaç yıl içerisinde üretildiğini görüyoruz.  Bu da yapay zekâ algoritmalarının gelişmesini sağladığı için son dönemlerde onu çok konuşmaya başladık” şeklinde yorumda bulundu.

Turan, yapay zekânın bu gelişme hızına bağlı olarak gündeme gelen siber güvenlik problemleri üzerine de görüşlerini belirtti. Teknolojinin olduğu her yerde siber güvenlik riskinin olduğuna dikkat çekerken bunun entegrasyon kaynaklı olduğunu dile getirdi. Konuyla ilgili olarak şunları aktardı: “Bu teknolojileri çeşitli araç ve ürünlerle entegre ederken çok dikkatli olmak gerek. Bu doğru yapılmadığı takdirde çeşitli güvenlik açıklarıyla karşı karşıya kalınabilir. Bir yandan da yapay zekâ teknolojisi, siber güvenlik altyapısında da kullanılıyor. Aslında yüzde 80-90 oranında yapay zekânın saldırdığı ve savunduğu bir sistem söz konusu.”

“Yapay zekâ eksponansiyel büyüyen bir teknoloji”

Serdar Turan, “Teknolojiyi çılgınlar bulur, ilk kötüler kullanır ve sonra topluma yayılır” diyerek bugüne dek yaşanan gelişmelerin sürecine dair örnekler verdi. Yapay zekânın fayda üreten bir teknoloji olup olmadığı konusunda ise, görüşlerini şu sözlerle dile getirdi: “Bugüne dek bizim yönettiğimiz pasif yapılardır. jeneratif yapay zeka ise başka  bir noktada. Sürekli bizden bir şeyler öğrenip, bize önerilerle dönen bir yapı hâline geliyor. İnsanlar kolaycılığı sevdiğinden bu algoritmanın kullanımı yaygınlaşıyor. Aslında bu bir risk ve bence düzeni değiştiren teknolojilerin gelişim hızında belli bir kontrol uygulamak gerek. Şu ana kadar karşı karşıya kaldığımız yapay zekâ, eksponansiyel büyüyen bir teknoloji.”

Yapay zekânın insan iş gücü üzerindeki etkisi

Yayında yapay zekânın, bazı mesleklerin sonunu getireceği yönündeki yaklaşım üzerine de konuşuldu. Kısa vadede bazı mesleklerin yok olmasının kaçınılmaz olduğunu söyleyen Turan, insanların yaşam standardını koruyacak ekonomik bir model oluşturmak gerektiğini ve bunun için evrensel emeklilik fonlarının konuşulduğunu aktardı. Bununla birlikte yeni mesleklerin de doğacağını ve insanların bunlara da yönelebileceğini dile getirdi.

Yapay zekânın tüm detaylarıyla konuşulduğu yayının tamamını Paribu YouTube kanalından izleyebilirsiniz. 



Bu içerik en son 20 Şubat 2024 tarihinde güncellenmiştir.

Paribu

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN