Paribu’dan Spor ve Spor Dalları Hakkında Algı Araştırması

Paribu, milli sporcularımızı desteklemek ve geleceğin sporcularının yetişmesine katkı sağlamak üzere hayata geçirdiği Team Paribu projesi kapsamında çalışmalarını sürdürüyor. Proje ile desteklediği spor dallarına dair genel çerçeveyi ortaya koyabilmek adına bir algı araştırması gerçekleştirdi.

Türkiye’deki spor algısına dair önemli veriler sunan “Paribu Spor ve Spor Dalları Algı Araştırması” Team Paribu adına XSights tarafından gerçekleştirildi. Araştırmada öne çıkan başlıklar arasında; spora ve lisanslı spor yapmaya yönelik tutumlar, Türkiye’de ön planda olan sporlar, ebeveynlerin çocuklarının spor kariyerine sahip olmasına dair görüşleri, sporda cinsiyet algısı ve Türkiye’nin 7 bölgesinde spora bakışla ilgili farklılıklar yer alıyor.

Yüzde 61 spora hobi olarak bakıyor

Araştırmaya göre, katılımcıların yüzde 61’i spora bir hobi olarak yaklaşıyor. Sporu hobi olarak görenlerin oranı gençler arasında daha yüksek. Bu oran, 18-24 yaş aralığında yüzde 81,3 iken, 25-34 yaş aralığında yüzde 45,8’i oluşturuyor. Katılımcıların yüzde 39’u ise sporun profesyonel bir iş olduğunu düşünüyor.

Ebeveynlerin yaklaşımı

Araştırma, ebeveynlerin spora yaklaşımına dair de önemli veriler ortaya koyuyor. Sonuçlara göre, araştırmaya katılan ebeveynlerin yüzde 64,5’i çocuğunun hangi spor dalına yatkın olduğunu bilmiyor. Bununla birlikte katılımcıların yüzde 75,5’i çocuğunun sporu meslek olarak yapmasını istiyor. Ege Bölgesi’nde katılımcıların yüzde 94,3’ü, Marmara Bölgesi’nde yüzde 80,5’i bu görüşü destekliyor. Çocuklarının sporu meslek olarak yapmasını istemeyenlerin en yüksek olduğu bölge ise, yüzde 70,8 ile Doğu Anadolu Bölgesi.

Katılımcıların yüzde 29,3’ü sporun sağlık açısından çocuklara katkısı olduğu konusunda hemfikir. Sporun çocuğa sağladığı katkılar arasında, sağlığın ardından vücut gelişimi, sosyallik/özgüven ve psikolojik destek geliyor.

Araştırma, ebeveynlerin çocukları spora teşvik etmek konusunda çoğunlukla olumlu bir yaklaşıma sahip olduğunu da gösteriyor. Yaşadığı bölgede spor tesisi olduğu takdirde çocuğunu spora yönlendireceğini söyleyenlerin oranı %92,4. Çocuklarının hangi sporla ilgilenmesini istedikleri sorusuna ise ebeveynlerin 19,3’ü futbol, yüzde 17,1’si voleybol, yüzde 14,6’sı ise dövüş sporları cevabını veriyor.

Sporda cinsiyet algısıyla ilgili dikkat çekici sonuçlar

Team Paribu projesinin yapıtaşlarından birini de sporda cinsiyet eşitliği oluşturuyor. “Paribu Spor ve Spor Dalları Algı Araştırması” ise bu konuda önemli sonuçlar ortaya koyuyor. Katılımcıların yüzde 92’si bir sporla ilgilenmek için cinsiyetin önemli olmadığını düşünüyor.

Cinsiyetin önemli olduğunu düşünen yüzde 8’lik bir kesim, bazı spor dallarının erkekler için daha uygun olduğunu düşünüyor ve bu spor dallarını boks, güreş ve futbol olarak sıralıyor. Kadınlar için daha uygun spor dalları olduğunu düşünen katılımcılar ise, bu spor dallarını voleybol, jimnastik, basketbol ve yüzme olarak belirtiyor.

Spora bakışı belirleyen önemli bir etken: Bütçe

Spora bakışı belirleyen önemli etkenlerden biri spor yapmak için ayrılan bütçe. Araştırmaya katılanların yalnızca yüzde 28,8’i spor ekipmanlarına bütçe ayırıyor. Bununla beraber, sporun pahalı bir uğraş olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 45,2. Sporun pahalı bir uğraş olmadığını düşünenlerin oranı ise, Marmara Bölgesinde oranı yüzde 62,5 iken, İç Anadolu Bölgesinde yüzde 34,3.

Paribu’dan Spor ve Spor Dalları Hakkında Algı Araştırması - ParibuLog

Öne çıkan diğer sonuçlar:

  • Katılımcıların yüzde 91’i çocukluk döneminde spora başlamanın önemli olduğunu düşünüyor. Sonuçlar, spora başlamak için ideal kabul edilen ortalama yaşın 9 olduğu gösteriyor.
  • Katılımcıların yüzde 61’i sporda başarılı olmanın yolunun çalışmaktan; yüzde 39’u ise yetenekten geçtiğini düşünüyor. Bu ikisini, yüzde 30,8 ile azim, yüzde 16,9 ile destek, yüzde 7,7 ile eğitim ve yüzde 7 ile sağlıklı beslenme takip ediyor.
  • Yüzde 6,5 oranla en çok takip edilen 4. spor dalı olan yüzmeyi takip edenlerin büyük bir çoğunluğu kadın. Popüler spor dallarından sonra en çok bilinen spor dalının ise karate olduğu görülüyor.
  • En çok takip edilen spor dalı yüzde 49,6 ile futbol olsa da yaş grupları ele alındığında 25-34 yaş grubundaki kişilerin futbola ilgisinin daha az olduğu görülüyor.

XSIGHTS Araştırma ve Danışmanlık şirketi tarafından gerçekleştirilen “Paribu Spor ve Spor Dalları Hakkında Algı Araştırması”, 21 Şubat – 2 Mart 2022 tarihleri arasında 385 kişinin katılımıyla gerçekleştirildi. Araştırma, telefon görüşmesi yöntemi ile yapıldı.

Bu içerik en son 26 Ekim 2022 tarihinde güncellenmiştir.

Paribu

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN