“Kripto varlıklar özelinde global gelişmeler yaşanıyor”

BloombergHT’de yayınlanan “30 Dakika” programına konuk olan Paribu İş Geliştirme Yöneticisi Akar Aydemir, gündemde yer alan en önemli üç başlığı ele aldı.

Regülasyona yönelik Amerika’da atılan adımlar, IMF’nin El Salvador’a yaptığı uyarı ve Avrupa Merkez Bankası’nın kripto varlıklar üzerine aldığı yeni karar, gündemin önemli gelişmeleri arasında yer aldı.

Amerika’da yaşanan gelişmeler

Bugünün en önemli konusu Amerika’da FED, FDIC ve OCC’nin ortak bildiri yayınlaması oldu. 2022 yılında hayata geçirilmesi planlanan düzenlemelerin yer aldığı bildiride kripto varlıkların takası, temel saklama hizmetleri, yatırımcılar için alım-satım işlemlerinin düzenlenmesi üzerine maddeler yer alıyor.

Konuya ilişkin olarak Aydemir, şu yorumda bulundu: “Bildiride kripto varlıkların teminat olarak kabul edilmesi, stabil coin’lerin ihraç ve dağıtımı gibi konularda da düzenlemelerin netleşeceği vurgulanıyor. Bunların nasıl olacağına yönelik net bir açıklama olmasa da konu başlıklarının netleşmesi önemli bir adım.”

IMF ve El Salvador arasındaki gerginlik

Bitcoin’i resmi para birimi ilan eden El Salvador hakkında IMF tarafından bir rapor hazırlandı ve bu kararın riskleri olduğu yönünde direktiflerde bulunuldu. Bunun üzerine El Salvador Başkanı Nayyip Bukele, geçtiğimiz günlerde Twitter üzerinden bu rapordaki analizlere katılmadığını belirterek ‘Bitcoin Bono’ planını duyurmuştu.

Söz konusu gerginlikler devam ederken Aydemir, bu uyarıların El Salvador’un Bitcoin adaptasyonu üzerinde etki yaratabileceğine değindi. Neler olacağını ilerleyen günlerde göreceğimizi dile getirirken, “Bununla birlikte dünyada planlanan düzenlemelerin, IMF tarafından bahsedilen riskleri en aza indirgemesi de mümkün” dedi.

Kripto varlıklar, PISA’ya dahil edildi

Avrupa Merkez Bankası’nın ödeme araçlarına yönelik PISA düzenlemesi kapsamına kirpto varlıklar da eklendi. Bu düzenleme kapsamında gözetime tabi firmaların, dijital paralar ve stabil coin’ler ile ilgili işlemlerinde artık PISA ilkelerine uygun şekilde hareket etmesi isteniyor.

Akar Aydemir, bu önemli gelişmeyi olumlu bir adım olarak gördüğünü belirterek yatırımcıyı koruyan bir hamle olduğunun da altını çizdi.

 

Bu içerik en son 26 Ekim 2022 tarihinde güncellenmiştir.

Paribu

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN