İsmail Hakkı Polat: “Web 2.0’da tekelleşmiş yapıların yıkılıp yeniden yapılması gerekiyor”

Paribu sponsorluğunda BloombergHT Radyo’da yayınlanan Yarının Gündemi’nin yeni bölümünde Güzem Yılmaz Ertem’in konuğu Kadir Has Üniversitesi Öğretim Görevlisi İsmail Hakkı Polat oldu. Polat, blokzincir ve web 2.0’dan web3’e geçiş süreci üzerinden merkeziyetsizlikle ilgili ön görülerini aktardı.

Blokzincir teknolojisini anlamak üzerine konuşulan yayında İsmail Hakkı Polat, insanların piyasadan çok ekosisteme bakması gerektiğini belirtti. Özellikle web3’ün gelmesiyle bu yaklaşımın daha da önem kazanacağının altını çizerken şunları söyledi: “Web 1.0’dan web 2.0’a geçtiğimizde internette bir etkileşim olduğunu ve burada girişimciliğin arttığını gördük. Web3 ile birlikte de aynı şeyler olacak. Ancak burada insanların kısa yoldan kazanç sağlamaya değil, bu işin temelini öğrenerek onun altında yatan ticari dinamikleri anlayarak daha uzun vadeli, daha sağlam bir donanımla gitmesi gerek.”

İyi veri okuyup bunu anlamlandırabilenler doğru strateji üretebilir

İsmail Hakkı Polat, blokzincir analitiği (Blockchain analytics) kavramını da ele aldı. İyi veri okuyup bunu anlamlandırabilen ve veri araçlarını kullanmayı bilen insanlarla kurumların her alanda daha doğru strateji üretebileceğini belirtti. Konuyu kripto paralar üzerinden de şöyle örneklendirdi: “Mesela; Bitcoin’in geçmişteki ve şimdiki hareketlerine bakıp nedenselliği tespit ederek nasıl olabileceğine varabilirsiniz. Elde ettikleriniz üzerinden yarattığınız iç görülerle hamlelerinizi planlayabilirsiniz. Bu durum, her konuda geçerli. Analitiğin mantığını anlamak ve uygulamak sadece finansta değil, insanlığın pek çok sorununu çözmek için de önemli.”

“Disiplinlerarası eğitim modeline doğru gitmemiz gerekiyor”

Merkeziyetsizlik kavramının eğitim alanında nasıl bir etkisi olabileceği üzerine görüşlerini bildiren Polat, üniversitede 5 yıldır verdiği “Kripto paralar ve blokzincire giriş” dersinin tüm fakülte öğrencilerine açık olduğunu belirtti.

Üniversitenin blokzinciri yalnızca yazılım geliştirme olarak görmediğini dile getiren Polat, ilerleyen dönemlerde akıllı sözleşmeler ve NFT’lerle ilgili de ders vereceklerini, bu teknolojiyi her fakülte öğrencisinin kendi alanına uyarlayabileceğini göstermek istediklerini aktardı ve ekledi: “Uzun vadede üniversitede eğitimlerin çatı konseptinin bu olacağını düşünüyorum. Fiziksel yaşamla sanal yaşamı birbirine rakip olarak görmek yerine nasıl bütünleştireceğimize bakmalıyız. Artık disiplinlerarası eğitim modeline doğru gitmemiz gerekiyor.”

Yıkıcı düşünme kavramının önemi

Polat, merkeziyetsiz geleceğin dünyayı nasıl etkileyeceğine dair görüşlerini “yıkıcı düşünme” kavramı üzerinden aktarırken bu görüşün ekosistemde nasıl anlamlandırıldığını şu sözlerle dile getirdi: “Bu durum, bir binanın güçlendirilmesine benziyor ama bazen bina yıkılarak yenisi yapılır. İşte, web 2.0’da tekelleşmiş yapıların da yıkılıp yeniden yapılması gerekiyor.” Bununla birlikte “yıkıcı düşünme” kavramının, web 3.0’ın verimli biçimde inşa edilmesi için önemli olduğunun altını çizdi.

Web 3.0 dönüşümünde öğrendiklerimizi ön yargısız biçimde unutup yenilemenin, var olanın tam tersini düşünmenin gerektiğini ifade eden Polat, “Geçiş noktasında bu yaklaşım çok etkili. Buna geçmek zor ama geçince yükseleceğiniz yer de bambaşka bir nokta olacak” dedi.

Yayının tamamını aşağıdan izleyebilirsiniz.

 

Bu içerik en son 2 Şubat 2023 tarihinde güncellenmiştir.

Paribu

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN