“Hakiki Satoshi benim” diyenler ve diğer iddialar | LogEditor #7

Bitcoin’in mucidi Satoshi Nakamoto’nun kimliği yıllardır tartışılsa da kim olduğu asla öğrenilemedi. 

LogEditor

En makul ihtimal, Satoshi Nakamoto’nun bir kişi ya da grubun takma ismi olduğu yönünde ancak konuya dair bugüne dek sayısız iddia ortaya atıldı. Komplo teorisyenleri Satoshi Nakamoto adında bir “şifre” olduğunu dahi söyledi. En “sansasyonel” iddia, bu adın “Samsung, Toshiba, Nakamichi, Motorola” şirketlerinin adından türetildiğiydi. Teoriye göre, “Sa-Toshi Naka-Moto” adı buradan geliyordu. Elbette bu, iddia olmanın ötesine geçemedi ve asla kanıtlanamadı.

Tabii tahminler sürüp gitti…

Adam Back iddiası

Bazı isimlerin gerçek Satoshi Nakamoto da olduğu iddia edildi. Son iddia, Blockstream Genel Müdürü Adam Back’in Nakamoto olduğu yönündeydi.

  • Reddit’teki bir videoda ortaya atılan bu iddianın temeli, Bitcoin’in ortaya çıkarıldığı süreçte Adam Back’in Satoshi Nakamoto’yla e-posta ile iletişim kurmasıydı. Buradan yola çıkarak Back’in Nakamoto olduğu ama kendisini gizlemek istediği söylendi.
  • Adam Back ise bu iddiayı yalanlayarak, “Reddit’teki son video bunu iddia etmesine rağmen Satoshi değilim. Bazı faktörler ve zamanlama şüpheli görünebilir fakat bunlar sadece tesadüf” dedi.

Satoshi Nakamoto’nun kimliğine dair bu ne ilk iddiaydı ne de son olacaktı.

McAfee: Satoshi’nin kim olduğunu biliyorum

Mayıs ayının ilk günlerinde John McAfee, Satoshi Nakamoto’nun kim olduğunu bildiğini iddia edenlerden olmuştu.

  • Nakamoto’yla telefonda konuştuğunu söyleyen McAfee, Bitcoin’i on bir kişilik bir ekibin ortaya çıkardığını öne sürdü.
  • McAfee, “Kim olduğunu bilmek istiyorsanız, seçeneklerin arasında Craig Wright isminin olduğunu muhtemelen biliyorsunuz. Başka bir isim vermeyeceğim, aksi takdirde kim olduğunu anlarsınız. Ama bu ekipten biri white paper’ı yazdı” dedi.

McAfee white paper’ın üslubu konusunda da tespitlerini sıraladı:

  • “İngiltere ve ABD’de sözcüklerin yazılışları farklıdır. White paper’daki kelimeler İngiltere’deki kullanıma benziyor.”
  • “Cümle bitişlerinde noktadan sonra iki boşluk bırakılıyor. Dünya nüfusunun sadece yüzde 5’i noktadan sonra iki boşluk bırakır.”
  • “Bir uygulama kullanarak diğer makalelerle kıyaslarsanız o kişinin başka bir makalesini tespit edebilirsiniz.”

McAfee, eğer tahmin ettiği kişi doğru olursa bu durumun pek çok şeyi ortaya çıkarabileceğini, ancak yanılması halinde o kişiye tehlikeye atabileceğinden dolayı ismi açıklamadığını söyledi.

Satoshi olduğunu öne süren Craig Wright ve “kanıtları”

Bu sözler her ne kadar muğlak olsa da “Bitcoin’in yaratıcısı kim?” sorusu her sorulduğunda McAfee’nin andığı Avustralyalı Girişimci Craig Wright’ın adı geçiyor. Zira Wright, “Hakiki Satoshi benim” türünden açıklamalarıyla gündeme gelmiş bir isim.

Wright uzun bir süre boyunca Satoshi olduğunu söyleyip bunu kanıtlamak için birtakım girişimlerde de bulundu ancak kamuoyunu ikna etmeyi başaramadı. Bu konuda gösterdiği “kanıtlar”ın üstünde ise oynamalar yapıldığı konuşuldu.

En ilginç iddiası ise bu adın nereden çıktığına yönelikti.

1967’de “Tominaga Nakamoto” adıyla yayımlanmış Japonca bir makaleyi göstererek yazardan etkilendiğini söyledi. Satoshi adının ise “akıllı öğrenme” anlamına geldiğini, adı böyle oluşturduğunu ifade etti. Ancak bu iddialar bir kanıt olarak görülmedi.

Amaury Sechet, Elon Musk ve diğerleri

Bir diğer ilginç açıklama Bitcoin Cash’in kurucusu Amaury Sechet tarafından ortaya atıldı. “Ben Satoshi Nakamoto’yum. Bunu söyledim ve kanıtlayabilirim” diye tweet atan Sechet daha sonra bu tweet’i sildi.

İddialar yağmurundan Tesla’nın kurucusu Elon Musk da kurtulamadı. Elon Musk bu iddialara esprili bir yanıt vererek, “Satoshi Nakamoto’nun kim olduğu anlaşıldığına göre konu kapandı” dedi.

Sadece bu isimler değildi elbette adı geçen…

Konsol oyunları geliştiricisi Harold Finney’in adı geçti, reddetti.

Bilgisayar Bilimcisi Nick Szabo’nun adı geçti, reddetti.

Satoshi olduğunu söyleyenlerin bu yolla hızlı şekilde dikkat çektiği ve kolaylıkla gündeme geldiği bir gerçek. Ancak paylaşılan “kanıtlar”ın geçersizliği de aynı hızla ortaya çıkıyor.

Görünen o ki komplo teorileri, iddialar, tahminler, “O benim” türünden açıklama yapan “Faketoshi”ler ortaya çıkmaya devam edecek.

Finans sisteminde bir dönüm noktası oluşturan teknolojinin arkasındaki kişi veya kişilerin kim olduğu tüm dünya tarafından merak ediliyor.

Satoshi bir kişi miydi, grup muydu ve gerçek ortaya çıkacak mı bilinmez. Ama kimlerin Satoshi Nakamoto olmadığını da geçerli kanıtlar ortaya koymadan sansasyonel açıklamalar yapanların bir süre sonra tezlerini nasıl destekleyemez hale geldiğini de artık biliyoruz.

Bu içerik en son 26 Ekim 2022 tarihinde güncellenmiştir.

Paribu

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN