Devrim Danyal: “Merkeziyetsizlik vardı, merkezileşme sonradan gelişti”

Paribu sponsorluğunda BloombergHT Radyo’da yayınlanan Yarının Gündemi’nin yeni bölümünde Pelin Yantur’un konuğu Devrim Danyal oldu.

Devrim Danyal, web3’ün gelişme hızı ve adaptasyon süreci, DAO’ların etki alanları, merkeziyetsizlik ve Metaverse’ün tanımlanması üzerinde soruları yanıtladı.

İnsanların merkeziyetsiz olduğu çok nokta var

Merkeziyetsizlik kavramına değinen Danyal, “Dünyanın kuruluşundan bu yana insanların merkeziyetsiz olduğu çok nokta var. Merkezileşme sonradan gelişti” dedi. Merkezi sistemin en büyük katkısının, kural koyucuların oluşturduğu yapılara güven duymak olduğunu belirtirken aynı zamanda bunun bir sınır çizme, sınıflandırma etkisinin olduğuna da değindi. Günümüzde ise, insanların yavaş yavaş bu sistemden çıkıp birey olarak kendi hakimiyetinde olan sisteme yöneldiğini dile getirdi.

Web 3.0, 14 yıldır hayatımızda

Web 3.0’a geçiş sürecini ele alan Danyal, bu kavramın 14 yıldır hayatımızda olduğunu söylerken geçiş sürecinde Z kuşağının karakteristik özelliklerinin büyük etki yarattığını belirtti.

 “1970’lerde hayatımıza girmeye başlayan web, pek çok değişimin temeli. Web 1.0’da mail adresi almak, internet sitesi kurmak gibi eylemler varken web2’de bunların düzene girdiğini gördük. Farklı yapılarda toplanıp gruplar kurabiliyoruz, arkadaşlarımızla iletişime geçebiliyoruz. İhtiyaca yönelik yapılan uygulamalarla gelir elde edilmeye başlandı. Web 3’te tüm bunlar, bireylerin kendi hakimiyetinde olacak. İlk kez kural koyucu olma konumunu alacağız” şeklinde konuyu açıkladı.

Blokzincirde uygulamaların geliştiğine ve yalnız sermaye olarak görünen kripto paraların ardından akıllı sözleşmeler, DAO’lar, Metaverse gibi herkesi kapsayan gelişmelerin önemli olduğunun da altını çizdi.

Para transferi yapmak da Metaverse’ün bir parçası

Yayında konuşulan başlıklar arasında Metaverse de vardı. Danyal, Metaverse’e geçmenin sadece VR gözlükle üç boyutlu bir ortamda bulunmak olmadığını, şubeye gitmek yerine uygulama üzerinden para transferi yapmanın da Metaverse’ün bir parçası olduğunu söyledi.

Bu konuda üstünde durulması gereken bir örnek olarak, Kolombiya Magdalena İdare Mahkemesi tarafından Metaverse’de düzenlenen ve katılımcıların avatar olarak katıldığı duruşmaya değindi. “Bu gibi uygulamalarla geçiş süreci de hızlanıyor, geniş kitlelere de yayılıyor” yorumunda bulundu.

DAO’lar nasıl çalışıyor?

DAO’ların tanımını yapan Devrim Danyal, bir topluluğun karar verme sürecini, fizikselden dijitale taşıyan bir kavram olduğunu belirtti. “Burada kurallar baştan koyuluyor ve topluluğun yüzde 51’inin oyladığı karar, akıllı sözleşmeler dahilinde uygulanıyor. Böylece şeffaf ve güvenli bir karar mekanizması ortaya çıkıyor” diyerek DAO’ların yapısını anlattı.

“Bir aile içinde bile DAO kurulup akşam yemeğinin kararı verilebilir” derken global çaptaki örneklere de değindi. 6 Şubat’ta yaşanan depremin ardında yurt dışındaki DAO’ların kapsamlı şekilde afet bölgesine yardım konusunu gündeme getirip bağış kampanyası başlattığını hatırlattı.

Gelişmelerin hızına dair algının bireysel ve kitlesel olarak değiştiğini de dile getiren Danyal, insanların adapte olma hızına ilişkin şunları söyledi: “İnsanlarda bu kavramlarla ilgili kulak aşinalığı olan bilgiler var ama deneyimlemedikleri için sahiplenemediler. Bir insan sahiplenemediği şeyden uzak durur. Bu yüzden ortaya çıkan ürünleri, uygulamaları denemekte fayda var.”

Merkeziyetsizlik kavramı ve bu kavramın bir parçası olan gelişmelerin konuşulduğu yayının tamamını aşağıdan izleyebilirsiniz.

Bu içerik en son 20 Şubat 2024 tarihinde güncellenmiştir.

Paribu

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN