Blockchain Talks’un yeni bölümünde merkeziyetsiz dünyada dijital kimlik konuşuldu

Paribu ve Webrazzi iş birliğinde yayınlanan “Blockchain Talks” serisinin üçüncü bölümü yayınlandı.

Ahmet Buğra Ferah’ın moderatörlüğünde hazırlanan serinin konukları Paribu Ventures Yöneticisi Utku Dördüncü ile FirstBatch kurucu ortağı ve CEO’su Kerim Kaya oldu. Yayında “Merkeziyetsiz dünyada dijital kimlik: Veri gizliliğini koruyarak web’de kişiselleştirme mümkün mü?” konusu ele alındı.

“Blokzincir tabanlı altyapılarda da nasıl sağlanacağı üzerine çalışıyoruz.”

Paribu Ventures’ın da yatırımcıları arasında yer aldığı dijital kimlik projesi FirstBatch’in CEO’su Kerim Kaya, yaptıkları işin tanımı üzerinden Web 2.0 ile Web 3.0’ı değerlendirdi. FirstBatch’in kurulduğu günden beri, kullanıcıların açık verisinin anlamlandırılması ve veri mahremiyetine efektif çözümler geliştirilmesine odaklandığını dile getirdi. Bunun temelinde de kullanıcıların içerikle ve birbirleriyle kurdukları ilişkilerin rol oynadığının altını çizdi.

Kaya, FirstBatch kullanıcısının standart bir kullanıcıdan farkını şöyle aktardı: “Sosyal mecralardan en çok beklenen özellik, iyi bir kullanıcı deneyimi sunması. Burada da kişiselleştirme devreye giriyor. FirtsBatch’in amacı; Web 2.0’daki kişiselleştirme biçimlerini tek bir dijital kimlik üzerinde toplamak ve bu dijital kimliğin veri gizliliği, fonksiyonellik, ekonomik katkı açısından kontrolünün kullanıcıda olmasını sağlamak. 2019’dan beri de bu işlemin blokzincir tabanlı altyapılarda nasıl sağlanacağı üzerine çalışıyoruz.”

“Önümüzde daha 15 sene var”

İnternet kullanımında paradigma değişikliğine gidilmesi gerektiğini dile getiren Utku Dördüncü,  kullanıcıların kimlik bilgileri ve verilerinin kullanıldığının altını çizdi. Bu değerli bilgilerin kullanıcı kontrolünde olması gerektiğini vurgulayan Dördüncü’nün Web 3.0 adaptasyonuyla ilgili görüşleri ise şöyle:

“İnternetin adaptasyonuyla karşılaştırırsak şu an blokzincirde 93-94 yıllarındaki internet kullanımıyla aynı noktadayız. Önümüzde daha 15 sene var. Henüz altyapıyı, katmanları, geçişleri konuştuğumuz bir süreçteyiz. Geliştiriciler, kullanıcılar ve  yatırımcılar için heyecanlı bir dönem. Bunlar tamamlandıktan sonra blokzincire nasıl geçtiğimizi anlamayacağız bile.”

Dijital kimlik ve merkeziyetsizliğin konuşulduğu yayının tamamını aşağıdan izleyebilirsiniz.

Bu içerik en son 1 Aralık 2022 tarihinde güncellenmiştir.

Paribu

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN