
BloombergHT’de yayınlanan Akıllı Para programına konuk olan Paribu Ventures Yöneticisi Erman Taylan, yapay zeka alanında yaşanan son gelişmeleri değerlendirdi.
Öne çıkan gelişmeler şöyle:
OpenAI’dan iki yeni hamle: Sora 2 ve TikTok’a rakip Sora App
OpenAI, Sora 2 modelini tanıttı. Saniyeler içinde 10 dakikaya kadar yüksek çözünürlüklü, daha akıcı ve fiziksel tutarlılığı artırılmış videolar üretebilen Sora 2; kamera hareketlerinin, ışık oyunlarının ve insan yüzlerindeki detayların çok daha gerçekçi olduğu çıktılar sunuyor.
Ayrıca şirket, Sora App adını verdiği yeni bir platform da duyurdu. TikTok’a rakip olarak konumlandırılan uygulama, kullanıcıların yapay zeka ile oluşturdukları kısa videoları paylaşabilecekleri bir sosyal ağ gibi çalışıyor.
Yapay zeka destekli alışveriş altyapısı da duyurdu
OpenAI, “agentic shopping system” adını verdiği yeni bir ürünle e-ticaret pazarına da adım atıyor. Sistem, kullanıcıların ihtiyaçlarını anlayıp onlara en uygun alışveriş seçeneklerini sunmayı hedefliyor. Ürün tavsiyesinin yanı sıra fiyat karşılaştırmaları yapabilen ve satın alma süreçlerini baştan sona yönetebilen sistem, kullanıcılara kişisel bir alışveriş asistanı deneyimi vadediyor.
ChatGPT daha çok “iş aracı” gibi kullanılıyor
OpenAI, ChatGPT’nin kullanım alışkanlıklarını ortaya koyan ilk kapsamlı raporunu da yayımladı. Rapora göre ChatGPT, en çok iş yerinde üretkenlik artışı amacıyla kullanılıyor. Kod yazma, belge özetleme, e-posta hazırlama ve veri analizi, öne çıkan başlıklar. En yoğun kullanımın hafta içi mesai saatlerine denk geldiği görülürken, özellikle salı ve çarşamba günlerindeki yoğunluk, ChatGPT’nin daha çok bir iş aracı gibi kullanıldığını gösteriyor. Öte yandan öğrenciler, araştırma ve dil öğrenme için ChatGPT’den yoğun bir biçimde yararlanıyor.
Bu içerik en son 3 Ekim 2025 tarihinde güncellenmiştir.